
Ze względu na wykorzystanie w przemyśle spożywczym mąkę dzielimy na: chlebową (żytnia oraz pszenna), używaną do produkcji chleba, a także pozostałych wyrobów cukierniczych oraz niechlebową (z pozostałych zbóż, ziemniaków, gryki) wykorzystywaną jako dodatek do mąk chlebowych, czasem też samodzielnie. Pośród nich można wyróżnić mąki użytkowane do wypiekania chleba dla osób chorych na celiakię. Są to: mąka kukurydziana i ryżowa.
Chcąc zaprezentować przebieg pozyskania mąki z ziaren zbóż dobrze jest poznać budowę ziarna. Ziarno jest zbudowane z okrywy owocowo-nasiennej nazwanej łuską (bogatej w błonnik oraz składniki mineralne), tuż pod nią znajduje się powłoką aleuronowa zawierająca wiele białek, witamin jak też pewne ilości tłuszczy. Zarodek jest najmniejszą cząstką ziarna, niesie on sporo tłuszczu a także białka o znacznej wartości (czytaj dalej podążaj za tym linkiem).
Jeżeli sądzisz, że przedstawiony artykuł jest godny uwagi, to bez wahania wejdź na ten odnośnik i przeczytaj udostępniony tu (https://ulpa.com.pl/odkurzacze-centralne/) materiał – on również Cię zaabsorbuje.
Kupując bielszą mąkę, powinniśmy mieć pojęcie, iż mieści ona mniej błonnika, składników mineralnych a także witamin z grupy B, natomiast więcej skrobi. Zatem dobrze jest selekcjonować mąki ciemniejsze, mieszczące więcej substancji odżywczych, błonnika a także witamin z grupy B, a dodatkowo witaminę E. Przymioty dobrej mąki: barwa – zależy od rodzaju jak też pochodzenia: od biało-kredowej poprzez żółtobiałą aż po szarawą, zapach – charakterystyczny nieco słodkawy.

W wytwórczości mąki wykorzystuje się wiele typów specjalistycznych urządzeń w tym takie przenośniki łańcuchowe i pokazane przenośniki ślimakowe określone do poziomego a także skośnego transportu przeróżnych materiałów miałkich (przykładowo ziarna, otrębów, minerałów).