Mąka oraz jej wielorakie użycie w życiu codziennym

Mąka oraz jej wielorakie użycie w życiu codziennym

Mąka oraz jej wielorakie użycie w życiu codziennym
Mąka jest artykułem powstałym na skutek rozkruszenia ziarna zbóż bądź innych roślin. W zależności od typu gatunku, z którego uzyskano mąkę może być ona użyta do różnych celów: spożywczych, paszowych bądź przemysłowych.

Poradnik miłośnika makaronu

Autor: Międzybrodzkie Makarony
Źródło: Międzybrodzkie Makarony

Ze względu na wykorzystanie w przemyśle spożywczym mąkę dzielimy na: chlebową (żytnia oraz pszenna), używaną do produkcji chleba, a także pozostałych wyrobów cukierniczych oraz niechlebową (z pozostałych zbóż, ziemniaków, gryki) wykorzystywaną jako dodatek do mąk chlebowych, czasem też samodzielnie. Pośród nich można wyróżnić mąki użytkowane do wypiekania chleba dla osób chorych na celiakię. Są to: mąka kukurydziana i ryżowa.

Chcąc zaprezentować przebieg pozyskania mąki z ziaren zbóż dobrze jest poznać budowę ziarna. Ziarno jest zbudowane z okrywy owocowo-nasiennej nazwanej łuską (bogatej w błonnik oraz składniki mineralne), tuż pod nią znajduje się powłoką aleuronowa zawierająca wiele białek, witamin jak też pewne ilości tłuszczy. Zarodek jest najmniejszą cząstką ziarna, niesie on sporo tłuszczu a także białka o znacznej wartości (czytaj dalej podążaj za tym linkiem).

Środkową cząstką ziarnika, a jednocześnie największą stanowi bielmo. Mieści ono białka i węglowodany. Produkcja mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na mechanicznym pokruszeniu oczyszczonego ziarnika za pomocą sprofilowanych przyrządów w taki sposób, by rozdzielić jego centralną część, czyli bielmo mączyste od zewnętrznej warstewki, to jest okrywy nasienno-owocowej. W taki sposób z pokruszonego bielma wytwarzana jest mąka, zaś oddzielona warstwa owocowo-nasienna tworzy otręby.

Kupując bielszą mąkę, powinniśmy mieć pojęcie, iż mieści ona mniej błonnika, składników mineralnych a także witamin z grupy B, natomiast więcej skrobi. Zatem dobrze jest selekcjonować mąki ciemniejsze, mieszczące więcej substancji odżywczych, błonnika a także witamin z grupy B, a dodatkowo witaminę E. Przymioty dobrej mąki: barwa – zależy od rodzaju jak też pochodzenia: od biało-kredowej poprzez żółtobiałą aż po szarawą, zapach – charakterystyczny nieco słodkawy.

przenośniki 2

Źródło: sxc.hu

W wytwórczości mąki wykorzystuje się wiele typów specjalistycznych urządzeń w tym takie przenośniki łańcuchowe i pokazane przenośniki ślimakowe określone do poziomego a także skośnego transportu przeróżnych materiałów miałkich (przykładowo ziarna, otrębów, minerałów).

admin

Comments are closed.